» BLOG 30: In Vianen zijn ze er nog niet helemaal uit…

13 okt, 2015

“Wie heeft er al een ondernemersplan?”, vroeg de man aan de groep waar ik ook bij zat.
Er gingen maar een paar vingers de lucht in. “ Wie geen plan heeft, zijn de mensen die straks falen!” vervolgde hij.


Hij wist dat want hij werkt al ruim 30 jaar voor de kamer van Koophandel zo liet hij ons weten.
Niet dat hij een ondernemer is  want,  zo gaf hij toe,  een ondernemer heeft lef, neemt initiatief en durft risico’s te nemen en dat had hij allemaal niet, vertelde hij ons.

Mijn ouders moeten vroeger ook geen plan gehad hebben bedacht ik me, Want de naam die ze mij gaven was volgens mij totaal overbodig geweest. Dat ik Kees heette, daar kwam ik zelf pas achter toen ik in de pubertijd belandde denk ik.
Je moet weten dat Rockanje, het dorpje waar ik opgroeide maar uit een paar duizend inwoners bestond. In zo’n dorpje weet immers iedereen van alles over elkaar. Zo werkt dat in dorpjes.
Loop je ergens Noorse voetschimmel op dan weet binnen no time de helft van het aantal inwoners dat.

Die voetschimmel was op zich het punt niet maar mijn vader werkte achter het loket van het postkantoortje en hij heet Piet! Dat werd dus ‘Piet Post’.
Mijn moeder besloot ooit, zonder over de gevolgen nagedacht te hebben in dat zelfde dorpje een schoonheidssalonnetje te beginnen.
Als klap op de vuurpijl werd mijn vader ook de coach van ons voetbal elftal en ging mijn moeder in het weekend achter de bar van de voetbal kantine meehelpen.
Ik was dus volledig kansloos als kind om eens ongestoord kattenkwaad uit te kunnen halen zoals belletje trekken!
Ik zeg dus, daar hebben ze niet over nagedacht!

Iedereen kende en herkende mij.
Ik was “de zoon van Piet Post” en niemand noemde gewoon mijn voornaam.
Sterker nog, zelfs nu denk ik dat veel mensen daar mijn naam  nog steeds niet weten. Ik zeg nu zelf maar dat ik een zoon van Piet ben. Dat vinden mensen een stuk makkelijker merk ik als ik een reactie krijg van , Ohh jaaa , natuurlijk!

De kamerman van  Koophandel huppelde routinematig door zijn power-point presentatie heen en halverwege druppelde de eerste deelnemers al weg.
Zijn verhaal moest als inspiratiebron dienen voor de startende ondernemer maar ik denk dat de gevulde theedoos meer kans maakte.
Zeker na zijn betoog over het hebben van een handelsnaam en dat als je je bedrijfsnaam wilt vernoemen naar de eerste letters van je kinderen, die in zijn voorbeeld Henk en Marit heten, de HEMA dat niet leuk vindt.

Gisteren had ik nog in mijn enthousiasme getwitterd dat ik zo’n zin had in de wpid-screenshot_2015-10-13-21-16-42.png startersondersteuning seminar van het KvK. Dat was ik eigenlijk al vergeten en terwijl ik ondertussen een beetje de NOS nieuwsberichtjes zat te lezen popte er een twitter berichtje van de Kamer van koophandel op mijn scherm met de vraag naar welke bijeenkomst ik ging en in welke plaats.

Ik vertelde ze over wat en waar en ze wensten mij een inspirerende bijeenkomst toe. Toch aardig!

De laatste tijd wordt ik in Vianen regelmatig herinnerd aan het feit dat je een plan moet hebben want er wordt van alles naar mij geroepen… Brownie Boy, Brownie Kees, Brownie King, Brownie Man en zelfs een keer Brownie Kanon!
Dat laatste heb ik niet echt een voorstelling bij maar ik prikkel klaarblijkelijk nogal wat in de creativiteit bij mensen.
Over ‘Piet Post ‘ hebben ze in Rockanje destijds niet lang over na hoeven te denken maar in Vianen zijn ze er nog niet helemaal over uit hoe mij te noemen.
Nu denk ik dus te begrijpen wat de beste man bedoelde met het hebben van een plan!

Ik had dus moeten vragen of je met een plan ook kan falen want in Vianen zijn ze veel te creatief!
wpid-img_20151013_215439.jpgwpid-img_20151013_215459.jpg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *