» BLOG 36: Schloss Schartenfels

23 nov, 2015

Het was koud en donker toen ik aankwam bij kasteel Schlöss Schartenfels in Zwitserland.
De zon moest nog opkomen en rondom het kasteel was alles nog donker.
De argwanende douanier had me nog toevertrouwd dat hij me in de gaten zou houden.

Ik hechtte op mijn 21ste nog niet veel waarde om vooraf de dingen te regelen.
Misschien zat ik in een soort verlate puberteit, althans in mijn beleving kijkt een puber niet veel verder dan de eerst volgende schoolpauze. Wat daarna komt zien ze dan wel weer.

Vandaag de dag denk ik daar natuurlijk anders over. Wat ik wil bereiken met Ikook.cooking vergt vooruit kijken.
Om een restaurant te kunnen beginnen komt meer kijken dan alleen je droom.
Zo moet ik straks bijvoorbeeld een exploitatie vergunning aanvragen voor de APV, oftewel de Algemene plaatselijke verordening van de Gemeente.
Om een dergelijke vergunning te krijgen moet je minimaal 21 zijn, niet onder curatele staan of in een psychiatrisch ziekenhuis zijn opgenomen dan wel de afgelopen vijf jaar niet meer dan zes maanden in de gevangenis hebben gezeten of binnen die tijd meer dan twee maal een geldboete van € 500 hebben gehad.
Tja daar denk je echt niet aan als je 21 ben, althans ik toen niet.

Om de toekomstige gasten te kunnen laten genieten van alcoholhoudende drankjes moet ik ook een ‘Drank en Horecawetvergunning’ aanvragen. Hiervoor moet je ten eerste geregistreerd staan in het register ‘Sociale Hygiëne’ en dat kan alleen als je diploma hebt van de Sociale hygiëne. Scheelt dat mijn vakdiploma’s dezelfde waarde vertegenwoordigen en is de registratie inmiddels al een feit.

Echter…. Deze vergunning krijg je niet zomaar! er komen nog een paar heel belangrijke kleinigheidjes bij kijken die je zomaar over het hoofd zou kunnen zien.
Om deze vergunning te krijgen moet mijn restaurant straks wel aan een paar dingen voldoen namelijk.
Ten eerste moet het restaurant een minimale vloer oppervlakte hebben van 35m2.
Ten tweede moet de zaak minimaal een hoogte hebben van 2.40 meter vanaf de vloer gemeten.
Ten derde moet er een ventilatie systeem zijn die rechtstreeks in verbinding staat met de buitenlucht en
Ten vierde moet de zaak ten minste twee gescheiden toiletten hebben  die niet rechtstreeks toegankelijk zijn vanuit de ruimte waar wordt gegeten of gedronken. ( er moet een halletje zijn )

Daar denk je vast niet aan als je met je toekomstplannen ligt weg te dromen op het strand van Italië. In het buitenland hebben ze deze regeltjes denk ik niet en als ze deze wel hebben wordt er vast niet erg goed op gehandhaafd. Toen ik dit jaar met de familie op vakantie in Slovenië op weg was naar de badplaats Piran aan de kust maakten wij een pitstop in het Italiaanse Triest.
De wc van het knusse restaurantje zat naast het barretje, zonder halletje en zonder afzuig installatie. Ik kan me voorstellen dat het in bepaalde gevallen afzien geweest moet zijn voor deze barman.

Maar goed, 23 jaar geleden dacht ik dus niet aan al die regeltjes van nu. Mijn auto had het gered. Van de vier flessen motorolie had ik er nog één over dus dat had ik niet verkeerd ingeschat.
Ik besloot mijn auto naast het kasteel te parkeren en te genieten van de opkomende zon en het uitzicht die ik vanaf de berg had over de plaatsen Baden en Wettingen,  gescheiden door de  rivier Limmat.
Een beetje zoals Vianen en Nieuwegein maar dan zonder berg.

Langzaam onthulde de zon meer van het donkere kasteel en zou het niet lang meer duren voordat ik kon zien wat er zich achter de grote houten kasteelpoorten bevond….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *